De Erfgoedmonitor geeft een algemeen beeld van de toestand van het erfgoed op nationaal niveau. Waar mogelijk worden gegevens ook op regionaal niveau (provincie, gemeente) aangeboden. In de Erfgoedmonitor vindt u geen informatie op object- of museumniveau. Ook gegevens die te herleiden zijn naar individuele personen worden niet getoond.
De Erfgoedmonitor biedt een rijke dataset die input kan leveren voor beleid op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Maar de gegevens kunnen ook gebruikt worden voor onderzoek of benchmarking ten opzichte van het nationale beeld of andere gebieden.
Via de homepage van de Erfgoedmonitor en via elke indicator/grafiek heeft u toegang tot een databank. De gegevens in de Erfgoedmonitor en de databank zijn voor iedereen beschikbaar en vrij te gebruiken. In de databank kunt u uw eigen selecties en combinaties maken, inzoomen op een specifieke periode en/of gebied, data van meerdere gebieden met elkaar vergelijken en aangepaste presentaties van de gegevens maken voor eigen gebruik. Instructies hiervoor vindt u op de homepage van de databank zelf.
Dat verschilt per onderwerp/indicator. De gegevens zijn afkomstig uit databases en registraties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en andere partijen, of worden via gericht onderzoek verzameld. Per indicator wordt (via ‘meer info’) kenbaar gemaakt wat de bronnen, peildatum en verzamelwijze van de data zijn.
De Erfgoedmonitor is constant in ontwikkeling. Behalve dat de gepubliceerde onderwerpen regelmatig worden geupdate, worden er met regelmaat nieuwe thema's toegevoegd.